Logo buro DAF
Logo buro DAF

BLOG

Waarom is website onderhoud zo belangrijk?

Website onderhoud

De website is af! Sinds de lancering stromen er al aardig wat klanten binnen en het lijkt erop dat de website zijn werk doet. Kun je nu achterover leunen en de website het werk voor je laten doen? Ja en nee. De website kan nu wel de klanten binnenhalen, maar dat betekent niet dat er niets meer aan gedaan hoeft te worden. Want het onderhoud van de website na de lancering is minstens zo belangrijk.

Twee soorten webonderhoud

Als ik het over website onderhoud heb, dan bedoel ik eigenlijk twee verschillende soorten onderhoud. Beide zijn op hun eigen manier belangrijk voor jouw website.

  • Ten eerste is er het zichtbare onderhoud, zoals blogs, nieuwe teksten, afbeeldingen en eventuele aanpassingen aan de layout.
  • Ten tweede is er het technische onderhoud. Hierbij gaat het onder andere om het up to date houden van de plugins, WordPress en het eventuele thema.

Zichtbaar webonderhoud

Het zichtbare website onderhoud is dus eigenlijk alles wat te zien is aan de ‘voorkant’ van de website, zoals blogs, nieuwe afbeeldingen, aanpassingen aan de layout en nog veel meer. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij website onderhoud, maar wel enorm belangrijk. Klanten gaan zelden direct tot actie over als ze op een website komen. Ze kijken eerst een beetje rond en zijn vooral op zoek naar vertrouwen. En dat vertrouwen krijgen zij eerder als ze zien dat iemand serieus met zijn website bezig is. Ga maar eens bij jezelf na. Stel jij belandt op een website waar duidelijk is dat er al maanden (of soms al jaren) niets aan gedaan is. Je ziet verouderde afbeeldingen, teksten die niet meer kloppen, een verjaard design. Zou jij dan een product aanschaffen of contact opnemen voor een bepaalde dienst? Waarschijnlijk niet, je gaat op zoek naar een meer ‘betrouwbare’ concurrent.

Waar moet je op letten?

Daarom is het dus belangrijk om af en toe een bezoekje te brengen aan je eigen website en te kijken wat er vernieuwd moet worden. Is de informatie nog juist? Passen de afbeeldingen nog bij de huidige situatie? Een aantal zaken wat je zeker regelmatig moet bijwerken:

  • Teksten. Lees de teksten regelmatig door. Klopt de informatie nog? Of kan er iets verbeterd worden? Bezoekers verzamelen informatie op jouw website, het is daarom dus erg belangrijk dat deze ook klopt.
  • Afbeeldingen. Deze gaan meestal wel een langere tijd mee, maar let erop dat je ze af en toe vervangt voor nieuwe afbeeldingen. Niet alleen ziet het er leuker uit, ook is dit de makkelijkste en opvallendste manier om aan je bezoekers te laten zien dat je actief bezig bent met de website.
  • Blogs. Schrijf je blogs? Zorg er dan voor dat je regelmatig een nieuwe toevoegt. Niet alleen komt het betrouwbaarder over, de bezoekers hebben ook iets om voor terug te komen.
  • Testimonials. Niets wat zoveel vertrouwen wekt als de tevredenheid van anderen. Testimonials worden ook wel social proof genoemd. Heeft een (voormalig) klant een leuke recensie over jou geschreven? Voeg deze dan toe. En vraag er ook naar bij je klanten.
  • Portfolio. Een portfolio laat zien wat jij tot nu toe gemaakt hebt. Een ideaal middel voor de bezoeker om te zien of jouw producten/diensten bij hen past. Vul deze regelmatig aan met nieuw werk.
  • Artikelen in webshop. Heb je een webshop? Zorg dan dat je regelmatig de voorraad bekijkt en controleert of er nog artikelen toegevoegd en/of verwijderd moeten worden.

En dan is er natuurlijk ook nog het zichtbaar onderhoud op de lange termijn:

  • Pagina’s. Soms is het nodig om een hele nieuwe pagina toe te voegen, omdat je bijvoorbeeld een nieuw product/dienst gaat aanbieden, een portfolio gaat toevoegen of een blog wilt starten.
  • Menu. Is de menustructuur nog logisch? Zeker als je een nieuwe pagina toevoegt is het belangrijk dat deze ook terugkomt in het menu. Maar het kan ook zijn dat de huidige menustructuur niet gebruiksvriendelijk is.
  • Design. Eens in de zoveel tijd wil je misschien een nieuw uiterlijk voor jouw bedrijf. Een nieuw logo, nieuwe kleuren of een complete nieuwe branding. In dat geval moet het design van de website uiteraard ook aangepast worden.

Technisch webonderhoud

Is het technisch onderhoud echt belangrijk? Kan ik niet gewoon eens in de zoveel maanden alle plugins tegelijkertijd updaten? Ja, het onderhoud is zeker belangrijk. En nee, eens in de zoveel maanden updaten is geen aanrader. Dit onderhoud is voornamelijk belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid van jouw website.
Je kunt het eigenlijk zien als een machine, bijvoorbeeld een auto. Ook deze gaat eens in de zoveel tijd langs de garage voor onderhoud. Doe je dit niet, dan bestaat dat kans dat je een keertje met pech langs de kant staat. Een website is hierin niet anders. De kans is groter dat deze crasht of gehackt wordt.

Waar moet je op letten?

Een aantal zaken die regelmatig onderhoud nodig hebben of waar je op moet letten:

  • Updaten plugins, WordPress en (eventuele) thema’s. Plugins, WordPress en thema’s worden regelmatig bijgewerkt door de ontwikkelaars voor verbeteringen en eventuele kwetsbaarheden. Doe je dit niet, dan loop je het risico om een verouderde plugin of WordPress versie te gebruiken en dit kan gevolgen hebben voor de functionaliteit en veiligheid van jouw website.
  • Broken links. Dit zijn linkjes naar een pagina van jouw website die niet (meer) werken en dus een error 404 geven. Niet goed voor de Google zoekresultaten en het verkeer naar de website. De oorzaken zijn vaak verwijderde pagina’s zonder daar een 301 redirect aan toe te voegen of de URL van een pagina te wijzigen zonder een redirect naar de nieuwe URL.
  • Laadtijd controleren. Een lange laadtijd van je website zorgt voor afhakende bezoekers. Dit kun je voorkomen door de grootte van de afbeeldingen te controleren, caching, opschonen, etc.
  • Beveiliging. De beveiliging van een website mag zeker niet ontbreken in dit rijtje. Nu gaat dat meestal vanzelf als je hier een speciale plugin voor hebt geïnstalleerd, maar het kan nooit kwaad om te kijken of alles nog in orde is. Zijn er bepaalde IP adressen die proberen in te breken? Kan je deze eventueel blokkeren? En eens in de zoveel tijd het wachtwoord veranderen is ook zeker geen overbodige luxe.

Lees ook: 8 tips om jouw website beter te beveiligen

Google houdt van levendige websites

Wist je dat Google gek is op levendige websites? De zoekmachine hecht veel waarde aan de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van websites. Wat je dus alleen bereikt door regelmatig zichtbaar en technisch onderhoud uit te voeren. Dit zullen ze bij Google belonen met een hogere plaats in de zoekresultaten. Het kost uiteraard tijd, maar wel met een groot resultaat.

Ja, het kost tijd…

Website onderhoud kost tijd. Soms meer tijd dan je eigenlijk hebt. Logisch, je hebt als ondernemer waarschijnlijk nog heel veel andere zaken op je takenlijstje staan. Daarnaast zit er een klein risico aan het updaten. Er kan wel eens wat misgaan, zeker als je niet helemaal thuis bent in website onderhoud. Wil je zeker weten dat het allemaal goed gaat? En besteed jij jouw tijd liever aan andere belangrijke zaken? Ik bied verschillende pakketten aan waarmee ik jou kan helpen. Bekijk hier de verschillende pakketten.

Deel dit blog:

Deze blogs vind je misschien ook interessant