Logo buro DAF
Logo buro DAF

BLOG

5 tips voor een succesvolle website

Optimaliseren website

Een succesvolle website is meer dan alleen een visitekaartje. Het kan een krachtig hulpmiddel zijn om je bedrijf te presenteren, je ideale klanten aan te trekken en diensten/producten te verkopen. Maar wat zijn nu de essentiële elementen die een website nodig heeft om echt succesvol te zijn? In deze blogpost noem ik een paar belangrijke elementen van een succesvolle website en vertel ik je waarom ze zo belangrijk zijn.

1. Doelgerichte navigatie

Huh? Wat? Doelgerichte navigatie? Ja, eigenlijk makkelijker gezegd: het menu. De navigatie van je website dus. Een doelgerichte navigatiestructuur is zeer belangrijk voor een succesvolle website. Je wilt natuurlijk niet dat je bezoekers verdwalen op je website, niet kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn of in een wirwar van links en knoppen verstrikt raken. Zorg dus voor een helder en gestructureerd menu, waarbij de belangrijkste pagina’s gemakkelijk bereikbaar zijn. Let hierbij ook op dat je de menu-items een duidelijke naam geeft. Geen cryptische begrippen, maar voor de hand liggende namen.

2. Responsief en mobielvriendelijk ontwerp

Inkoppertje, maar zorg ervoor dat je website responsief is! Een groot deel van de websitegebruikers bekijkt jouw website op de telefoon, dus dan moet deze natuurlijk ook hier gebruiksvriendelijk zijn. Mensen gebruiken hun smartphones en tablets voor allerlei taken, waaronder het browsen op internet, online winkelen en informatie opzoeken. Daarom is het absoluut essentieel dat je website goed presteert op verschillende apparaten en schermformaten.

Daarnaast is een responsieve website een rankingfactor voor Google. Met andere woorden, zoekmachines plaatsen responsieve website hoger in de zoekresultaten. Waardoor je website beter zichtbaar wordt voor potentiële bezoekers. Een hogere zichtbaarheid betekent meer verkeer naar je website en uiteindelijk meer kansen op conversies.

3. Duidelijke call-to-actions (CTA’s)

Een succesvolle website begeleidt bezoekers naar de gewenste acties, zoals het invullen van een contactformulier, het doen van een aankoop of het aanvragen van meer informatie. Zorg voor duidelijke en aantrekkelijke call-to-actions (CTA’s) die opvallen en bezoekers aanmoedigen om actie te ondernemen. Dit kan een tekst of afbeelding zijn. Een heel bekend voorbeeld is een knop met de tekst ‘in winkelmand plaatsen’. Het is kort en duidelijk. Naast een sterke tekst is het ook belangrijk om het visueel op te laten vallen, door bijvoorbeeld een opvallende kleur te gebruiken.

4. Boeiende en relevante inhoud

Inhoud is koning als het gaat om het aantrekken en behouden van bezoekers. Zorg voor een boeiende, relevante en goed geschreven inhoud die aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep. Maak gebruik van verschillende media zoals tekst, afbeeldingen, video’s en infographics om je boodschap over te brengen en de aandacht van bezoekers te trekken.

Een grote valkuil van velen is de hoeveelheid tekst. Vaak genoeg zie je ellenlange lappen tekst. Logisch, je wilt zeker weten dat de bezoeker weet wat je te bieden hebt. Toch is het beter om ervoor te zorgen dat je de teksten niet te lang maakt, want dan is de kans groot dat je de aandacht van de bezoeker verliest.
Toch een langere tekst en is het onmogelijk om in te korten? Zorg dan dat je gebruik maakt van kortere paragrafen, tussenkopjes en wissel af met een quote/afbeelding. Op die manier maak je de tekst een stuk aantrekkelijker en makkelijker leesbaar.

5. Snelle laadtijd

Niemand houdt van een trage website. Een snelle laadtijd is cruciaal om de aandacht van bezoekers vast te houden en ervoor te zorgen dat ze niet vroegtijdig afhaken. Studies hebben aangetoond dat bezoekers geneigd zijn om een website te verlaten als deze langer dan enkele seconden nodig heeft om te laden. Daarom is het optimaliseren van de laadtijd een belangrijk aspect van een succesvolle website. Dit kun je doen door afbeeldingen te comprimeren, code efficiënt te schrijven, gebruik van plugins te beperken en gebruik te maken van caching technieken. Daarnaast is het altijd verstandig om na te gaan wat jouw hostingprovider doet aan de laadtijd van jouw website.

Behalve dat het gewoon irritant is als je lang moet wachten op een webpagina, is het ook een dooddoener voor de ranking in zoekmachines. Zoekmachines zijn namelijk gek op snelle websites.

Conclusie

Het creëren van een succesvolle website gaat verder dan alleen het uiterlijk. Door te zorgen voor een doelgerichte navigatie, responsief ontwerp, duidelijke call-to-actions, boeiende inhoud en snelle laadtijd, geef je je website een goede basis voor succes. Het is belangrijk om de behoeften en verwachtingen van je doelgroep in gedachten te houden bij het ontwerpen en ontwikkelen van je website. Hierdoor vergroot je de kans op een website die resultaten oplevert en indruk maakt op je bezoekers.

Deel dit blog:

Deze blogs vind je misschien ook interessant